Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела

...
 Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела
Коментари Харесай

Движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март

 Движението по новоизградения сектор сред с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на следващия ден – 5 март, след 15 ч. Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков ще направи ревизия на новоизградената права. Участъкът е с дължина 13,6 км и стартира от разклона за Макреш и е до Бела. Преминава по ново трасе, отвън обсега на първокласния път I-1. Със завършването на обекта интензивният директен трафик към този момент няма да минава през гр. Димово и с. Бела като по този метод се покачва сигурността на придвижване в района. Обектът е приключен, публикуван е Акт 15 и следва назначението на Държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16 и разрешението за прилагане.
 
 Отсечката Макреш-Бела Отсечката Макреш-Бела Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие
Новият сектор е с габарит на автомагистрала с две платна за придвижване в посока, със междинна разграничителна линия и банкети. Платната са с по две летни за придвижване, спешна лента, като в избрани сектори с по-големи надлъжни наклони е построена лента за постепенно движещи се товарни коли. Такава ще има сред 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и сред 39-ти и 44-ти км в посока Ботевград. В сектора са построени 2 пътни възела – п. в. " Макреш " при 36-ти км, и п. в. " Бела " - при 46-ти км. Чрез тях ще се реализира връзката с останалите пътища в района. Построени са редица уреди – мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, в това число и ж. п. надлез над ж. п. линията София – Видин, водостоци и т. н. В непосредственост до пътен възел " Бела " ще бъде построен надзорен център за ръководство на трафика по бъдещата автомагистрала.
 
 Движението по новия 13,6 км сектор Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март Движението по новия 13,6 км сектор Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие
Новият сектор е построен напълно със средства от републиканския бюджет. Изпълнител е " Автомагистрали " ЕАД. През 2020 година Агенция " Пътна инфраструктура " разпореди по член 14, алинея 1, т. 6 от Закона за публичните поръчки на държавното сдружение спомагателното планиране и осъществяването на строително-монтажните работи на 65,8 км от път I-1 Видин - Ботевград, в сектора сред пътен възел " Макреш " и обходния път на гр. Монтана. Трасето е разграничено на 5 сектора и първият приключен е от п. в. " Макреш " до п. в. " Бела ".
 
Стойността на строително-монтажните работи на 13,6 км сектор е близо 341,2 млн. лева с Данък добавена стойност. Проектант е " Виа План Бурда " ДЗЗД, с участници: " ВИА-ПЛАН " ЕООД и " Илия Бурда " ЕООД. Стойността на контракта е 154 800,00 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от Консултанти Макреш – Бела " ДЗЗД, в който са: " ТЕК – КУАТРО " АД,   " СТРОЛ – 1000 " АД. Договорите с тях са за 1 674 840,00 лева с Данък добавена стойност и 35 998,80 лева с Данък добавена стойност.
 
 Движението по новия 13,6 км сектор Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март Движението по новия 13,6 км сектор Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие

Подготовката и работата на останалите сектори е на разнообразни стадии. Вторият сектор - от с. Бела до с. Ружинци, е с дължина 11,1 км. Изпълнените на него строително-монтажни работи са близо 31%. Отсечката ще бъде с габарит на автомагистрала, както първия сектор - с две платна за придвижване в посока със междинна разграничителна линия и банкети. Платната за придвижване са с по две ленти за придвижване, спешна лента. Ще бъдат построени надлез над ж. п. линията Видин - София, мостове над реките Барата и Скомля, селскостопански подлеза. При 50-ти км от двете страни на пътя ще има площадка за отдих с тоалетни, паркинги, осветяване и пречиствателно оборудване.
 
За идващите три сектора има подготвени механически планове и следва издаване на разрешенията за градеж. Третият сектор - от Ружинци до п. в. Белотинци, е с дължина 15,4 км. Трасето минава напълно източно от съществуващия път I-1 (E79), без да го пресича и без да навлиза в регулациите на обитаемоте места. Габаритът е за автомагистрала и в секторите с по-големи наклони е планувано построяването и на лента за бавнодвижещи се товарни коли. Такава ще е правата сред 61-ви и 62-ри км в посока гр. Монтана, с обща дължина 1,58 км. В този сектор ще бъдат построени 2 пътни възела, пътни надлези, водостоци, 2 моста над р. Лом и р. Нечинска бара и така нататък
 
Четвъртият сектор - от п. в. Белотинци до п. в. Винище, е с дължина 11.9 км. Габаритът е за автомагистрала. Между 73-ти и 74-ти км ще се построяват двустранни площадки за отдих, всяка с по 45 паркоместа за леки коли, като 6 от тях ще са за хора с увреждания. Допълнително ще бъдат обособени 7 паркоместа за рейсове или товарни коли. Предвижда се и построяването на санитарно помещение с тоалетна. В този сектор ще има един пътен възел, водостоци, 3 моста над р. Селска бара, р. Коритарска и р. Риковска Бара и т. н.
 
 Движението по новия 13,6 км сектор Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март Движението по новия 13,6 км сектор Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие

Петият сектор – от п. в. Винище до обхода на гр. Монтана ", е с дължина 13,7 км. Предвидено е построяването на нов пътен възел, посредством който ще се реализира връзка с обходния път на Монтана. Пътният възел при 102-ри км по обходния път на гр. Монтана ще бъде реконструиран, с което ще се обезпечат всички направления на завиване. За задачата ще бъде подсилен пътният подлез и ще се построи спомагателна директна връзка, с цел да се обезпечи направлението Видин - обход Монтана - гр. Монтана (север). В този сектор ще бъдат построени 2 пътни възела, водостоци, мост над р. Брусовица и така нататък При 90-ти км ще се изградят двустранни площадки за отдих.
 
Продължава работата по построяването на още 62,6 км от пътя Видин – Ботевград. След провеждането на открити процедури по Закон за обществените поръчки и подписване на контракти с определените реализатори през 2019 година стартира построяването на секторите Видин - пътен възел " Макреш " /29,6 км/ и Мездра - Ботевград /33 км/. Трасето на Мездра и Ботевград е разграничено на два подучастъка - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. Изпълнител на сектора Видин - пътен възел " Макреш " е " Северозапад Лот 1 " ДЗЗД. Лот 1 от Мездра – Ботевград се извършва от Обединение " ГЕОПЪТ ЛОТ 1 ", в които са: " Геострой " и " Пътстрой-92 ", а лот 2 от Консорциум ДЗЗД " МБ ЛОТ 2-2019 " с участници: " Европейски пътища " АД, " Водно строителство-Благоевград " АД, " Вахостав-СК, а.с.
 
Направлението Видин – Ботевград е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост 2 ще се обезпечи бърза и комфортна връзка сред автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Струма ". С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.
 
 
 
Видео на новоизградения пътен сектор може да гледате посредством този линк
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР